- Er duiken steeds meer signalen op dat de Amerikaanse economie alsnog in een recessie belandt, volgens analisten van zakenbank JP Morgan.
- Beursstrateeg Marko Kolanovic vindt het tijd om een ‘defensieve’ strategie te volgen op de beurs.
- Kolanovic geeft aan welke beleggingen momenteel bescherming bieden tegen economische tegenwind.
- Lees ook: Een technisch analist ziet in 2024 een nieuwe ‘bull market’ voor de beurs met recordstanden voor aandelen
De Amerikaanse economie heeft dit jaar tot nog toe opvallend goed standgehouden, ondanks een reeks van renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Bij veel beleggers leeft inmiddels de verwachting dat een recessie voorkomen kan worden.
Beursstrateeg Marko Kolanovic van zakenbank JP Morgan gelooft daar niets van. In een woensdag verschenen rapport schrijft Kolanovic dat de waarschuwingssignalen dat de Amerikaanse economie in de problemen komt, steeds duidelijker worden.
Kolanovic erkent dat recente economische cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en China een enigszins diffuus beeld geven. Toch wordt het volgens de beursstrateeg steeds duidelijker dat de Amerikaanse economie onder druk komt te staan.
Een van de tekenen die duidt op verzwakking, is de toenemende betalingsachterstand op creditcardschulden en autoleningen in de VS. Dit geeft aan dat Amerikaanse consumenten meer moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
Een ander waarschuwingssignaal is dat kortlopende rentes op de obligatiemarkt nog steeds hoger zijn dan langlopende rentes. Wat Amerikaanse staatsobligaties betreft, is een zogenoemde omgekeerde rentecurve waarbij de 3-maands staatsrente hoger is dan de 10-jaars rente, steevast voorafgegaan aan elke recessie sinds de jaren 1960.

Foto: Federal Reserve
Verder valt op dat overheden momenteel relatief weinig doen met fiscaal stimuleringsbeleid, vanwege de hoge schuldniveaus die de afgelopen jaren zijn opgebouwd. In China, waar de economie dit jaar niet echt op gang is gekomen, worden wel maatregelen genomen, maar is geen sprake van grootschalige steun voor de economie.
Uit enquêtes onder inkoopmanagers in diverse geïndustrialiseerde landen blijkt dat de industrie het zwaarder heeft. "Per saldo zijn de peilingen onder inkoopmanagers van augustus weliswaar in overeenstemming met onze prognoses. De daling in de afgelopen vier maanden onderstreept wel de neerwaartse risico's die samenhangen met de vertraagde reactie op de sterke verkrapping van het monetaire beleid."
In het rapport geeft JP Morgan ook de resultaten van een peiling onder beleggende klanten. Driekwart van hen geeft aan van plan te zijn om de blootstelling aan aandelen in de komende twaalf maanden te verlagen en 80 procent stelt meer te willen beleggen in obligaties. Die strategie past bij het scenario van een recessie.
Eerder deze maand gaf econoom Michael Feroli van JP Morgan overigens wel aan, dat hij twijfelt of een recessie in de VS dit jaar al toeslaat. Daarbij sluit hij de mogelijkheid van een recessie begin 2024 niet uit.
Economen van Bank of America en de Amerikaanse centrale bank zijn ook minder zeker dat de Amerikaanse economie dit jaar in recessie belandt.
Beleggingsporteuille beschermen bij een recessie
Kolanovic geeft in het rapport aan dat hij momenteel onderwogen is wat betreft de beleggingen in brede aandelenindices. Dat komt mede door de relatief aantrekkelijke rente op veilige staatsleningen voor de korte termijn. Zo noteert de 1-jaars staatsrente in de VS momenteel op 5,4 procent.
De beursstrateeg ziet op de beurs momenteel alleen nog kansen voor aandelen in de energiesector. "Energie-aandelen zijn aantrekkelijk gewaardeerd en zijn een goede defensieve belegging. Voor de aandelenmarkt in bredere zin geldt dat de risicopremie ten opzichte van obligaties onaantrekkelijk is, zeker nu het de vraag is of de verwachte dubbelcijferige groei van de gemiddelde winst per aandeel voor 2024 realistisch is."
Kolanovic acht het ook raadzaam om meer cash aan te houden. Dan gaat het om vrij opneembaar spaargeld of zeer kortlopende vastrentende beleggingen met een looptijd van bijvoorbeeld drie maanden. Over extra beleggen in obligaties met langere looptijden is de beursstrateeg minder enthousiast.
Kolanovic geeft aan dat, gecorrigeerd voor de inflatie, het zogenoemde reële rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatslening 2 procent bedraagt. Hij wijst hierbij ook op het risico dat centrale banken de beleidsrentes nog wat verder verhogen, omdat de inflatie hardnekkiger uitpakt dan verwacht. Dan zouden langlopende obligatiekoersen nog wat verder kunnen dalen.